marți, 2 iunie 2009

Tabata protocol și Carpathian Adventure

Ovidiu m-a convins să mă înscriu și eu la Carpathian Adventure 2009, un adventure race care anul ăsta are loc în Făgăraș. Țelul ar fi să terminăm cursa: avem la dispoziție 72 de ore pentru aprox 50km de mers pe jos (orientare și denivelare pozitiva >4000m -- datele din concursurile anterioare), 80km e bicicletă, ceva mers cu pluta, rapel și peșteră.

Au mai rămas doar doua luni și mi-am dat seama dupa ultimele meciuri de fotbal ca am rămas mult în urmă cu pregatirea fizică. Cum in echipa suntem doi doctori și trei sferturi (nu mă întrebați când susțin teza :P), am hotărât să caut o metoda științifică de antrenament. Am gasit-o.

Tabata protocol e o metoda de antrenament descoperită de acest medic japonez și care constă în ceva foarte simplu: 7-8 repetări ale unui exercițiu (alergat, biciclat) la intensitate MAXIMA pt. 20 de secunde, apoi recuperare 10 secunde. Se mai adauga 5 minute incalzire si cool-down înainte și după. Asta e tot. Un articol mai științific (care descrie și evaluarea, grupul de control, etc.) este disponibil aici.

Personal, articolul m-a convins și vreau să-l pun la încercare. Pentru a vedea dacă rezultatele sunt convingătoare, o să-mi măsor saptamâna asta capacitatea de efort (VO2 max), și o voi compara cu a doua măsuratoare, peste 6 săptămâni. Sper ca rezultatele publicate să fie repetabile. :D

Metoda este doar un exemplu de interval training dus la extrem. Avantajul față de alte metode de antrenament este că îmbunătățește atât capacitatea aerobă (efort de durată) cât și cea anaerobă (putere, explozie). Deci îmi va prinde bine și la fotbal...

Evident, în weekend voi merge la munte și voi face si ture pe bicicletă. Ăsta însă e un antrenament perfect pentru zilele săptămânii când stau prost cu timpul.

Azi am făcut primul antrenament pe bicicleta medicinală, stupoare: am reușit să fac doar 4 repetări! M-a terminat complet, de-abia am reușit să mai cobor treptele spre vestiar. Cel puțin într-o privință este foarte eficient: te aduce la epuizare cât ai clipi!

5 comentarii:

artistu spunea...

Super tare ideea lu nenea doctoru ala. Intrebare este: ASTAZI DUPA 3 SAPTAMANI DE ANTRENAMENT CE REZULTATE A DAT?

Anonim spunea...

ei..tot e bine ca ai gasit ceva care sa te epuizeze

gabi solomon spunea...

Si eu o sa particip la Carpathian,
Multa bafta la antrenamente si ne vedem la start :)

Iulian spunea...

artistu, e greu de spus fiindca nu am facut al doilea test de efort. Subiectiv, mi s-a parut ca a dat rezultate foarte bune, dar e greu de comparat. Pot doar sa spun ca la concurs nu m-am simtit epuizat nici un moment.

Anonim spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!